Proč je cukr škodlivý

Publikováno 6. 8. 2019 v kategorii Zdraví
Proč je cukr škodlivý

Říká se, že cukr je nejrozšířenější droga na světě. Najdeme ho ve sladkostech, přidáváme si ho do kávy či čaje, hraje důležitou roli při svátcích, jako jsou Vánoce, a dokonce ho konzumujeme v potravinách, kde bychom ho ani nečekali. Výrobci mnoha potravin ho uměle přidávají do svých produktů, aby lidem produkty více chutnaly, a obchodníci více prodávali. Po staletí byl ale cukr v Evropě považován za luxusní zboží, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší z bohatých. Jak to, že je nyní cukr tak levný a rozšířený? Jaké jsou skryté hrozby jeho nadměrné konzumace?

V první řadě je potřeba zmínit, že cukrem v tomto článku míníme především rafinovaný cukr, neboli bílý cukr, což je téměř čistá sacharóza získaná z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Oproti ostatním curkům, jako je fruktóza nebo glukóza, je metabolismus sacharózy složitější, protože se jedná přímo o disacharid fruktózy a glukózy.

Cukr byl představen světu z Indie odkud putoval obchodními stezkami až do Evropy, kde byl znám již od dob Římské říše. Jelikož byl jeho transport velmi nákladný, mohli si ho koupit jen velmi majetní lidé. Tento stav přetrvával až do 17. století, kdy už byl transport zboží levnější a cukrová třtina se ve velkém pěstovala v Americe a později ve velkém angličany opět v Indii. Za napoleonských válek se kvůli obchodním blokádám začala více k výrobě cukru využívat místní cukrová řepa. Postupem času konzumace a produkce cukru stále rostly, což ještě více podpořila zejména masová výroba a představení cukrovinek.

Dnes cukr, v míře vyšší než je doporučená, konzumuje skoro každý. Cukrem si sladíme čaj, kávu nebo kakao, pijeme ho ve sladkých nápojích jako je Coca Cola, Sprite, Fanta, či v balené minerální vodě, pečeme z něj koláče a cukroví, máme ho v marmeládě a sladkých pomazánkách, palačinkách a dortech, sušenkách a bonbonech, ale také v různých omáčkách, kečupech, pečivu, jogurtech nebo například paštikách, kde by to člověk na první pohled ani nečekal.

Nadměrná konzumace cukru si však nese s sebou celou řadu zdravotních problému, kde některé z nich jsou cukrem způsobovány nepřímo. Mnohé z těchto problémů přerostly v civilizační nemoci a jsou, zejména v zemích ovlivněných západním konzumentarizmem, příčinou předčasných úmrtí a obrovských výdajů na zdravotnictví. Mezi problémy způsobené nadměrnou konzumací cukru můžeme počítat

  • tvorbu zubních kazů,
  • obezitu a metabolický syndrom,
  • cukrovku,
  • snížení konzumace prospěšných potravin,
  • závislost na cukru,
  • hyperaktivitu.

Přečtěte si také


Fotka od jan mesaros z Pixabay