Jídlo Jídlo


Proč máslo žlukne

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč máslo žlukne Necháme-li máslo delší dobu v teple nebo velmi dlouhou dobu v lednici začne jeho povrch získávat sytě žlutou barvu a máslo začně velmi nepříjemně páchnout. Jedná se o proces zvaný žluknutí. Žluklé máslo již není vhodné konzumovat. Proč ale ke žluknutí dochází? Číst celý článek

Proč při krájení cibule pálí oči

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč při krájení cibule pálí oči Cibule je oblíbená kuchyňská zelenina, která se používá téměr na celém světě. Kromě přípravy jídla se používá také v lékařství při různých zažívacích nebo zánětlivých onemocněních a dále pak při arterioskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Proč ale způsobuje pálení očí při krájení? Číst celý článek

Proč chilli pálí

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč chilli pálí Chilli papřičky jsou v kuchyni nezaměnitelnou surovinou, známou díky své ostré chuti. Kuchyně mnoha států světa jsou známé díky svým pálivým jídlům. Jmenovat je možné například Mexiko, Čínu, Koreu, ale také Maďarsko, kde je mletá paprika dokonce národní surovinou. Někteří pěstitelé se dokonce předhání v kultivaci nejpálivější papričky na světě. Čím to ale je, že chilli papřičky pálí? Číst celý článek

Proč jablko hnědne

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč jablko hnědne Všichni víme, že jablko po rozkrojení nebo otlučení hnědne. Stejný jev je možné pozorovat u manga, avokáda, nebo například brambor. Jablko otlučením ztrácí na kvalitě a je pro obchodníky méně prodejné. Proč ale k hnědnutí vůbec dochází? Číst celý článek

Proč po ananasu pálí jazyk

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč po ananasu pálí jazyk Za pocitem pálení jazyka po snězení většího množství ananasu najednou stojí rostlinný enzym zvaný bromelin. Ten se v ananasu koncentruje u stonku, který tvoří prostřední tvrdou část plodu. Okolí stonku se ale běžně po odkrojení tvrdých částí jí. Číst celý článek