Proč při krájení cibule pálí oči

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč při krájení cibule pálí oči

Cibule je oblíbená kuchyňská zelenina, která se používá téměr na celém světě. Kromě přípravy jídla se používá také v lékařství při různých zažívacích nebo zánětlivých onemocněních a dále pak při arterioskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Proč ale způsobuje pálení očí při krájení?


Cibule kuchyňská je jedna z nejstarších plodin používaných jako koření. Kvůli její pronikavé chuti se rozšířila do celého světa. Má se však za to, že je původem ze střední Asie. O cibuli se zmiňuje také celá řada nejstarších dochovaných dokumentů, jako například sumerské hliněné tabulky, Bible, staroegypské papyry, či indické a čínské knihy.[1]

Kniha Superjídlo

Chcete se dozvědět více o dalších skvělých a zdravých potravinách?

Zkuste se podívat na knihu od Dany Jacobi Superjídlo.

Zjistit více

Čerstvě nakrájená cibule způsobuje štiplavý pocit v očích a nekontrolovatelné slzení. Stojí za ním látka zvaná thiopropanal S-oxid, která ve formě aerosolu dráždí oční nerv. Thiopropanal S-oxid je tvořen kaskádou enzymatických procesů, kterými se rostlina chrání proti mechanickému poškození. Při kontaktu s okem začnou slzné žlázy uvolňovat slzy, aby se štiplavá látka co nejvíce zředila a vyplavila z oka ven.[2]

Podraždění oka se dá zmírnit nebo mu úplně zamezit pomocí jednoduchých triků. Krájením cibule ve vodě se štiplavý plyn vůbec neuvolní. Zmírnění vlivu je pak možné docílit krájením cibule velmi ostrým nožem, dobrým větráním, chlazením cibule v chladničce či krájením cibule směrem ke kořenu. Kořen totiž obsahuje větší množství sloučenin síry, které za vznikem thiopropanalu S-oxidu stojí.[2]

Přečtěte si také

Proč chilli pálí

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč chilli pálí Chilli papřičky jsou v kuchyni nezaměnitelnou surovinou, známou díky své ostré chuti. Kuchyně mnoha států světa jsou známé díky svým pálivým jídlům. Jmenovat je možné například Mexiko, Čínu, Koreu, ale také Maďarsko, kde je mletá paprika dokonce národní surovinou. Někteří pěstitelé se dokonce předhání v kultivaci nejpálivější papričky na světě. Čím to ale je, že chilli papřičky pálí? Číst celý článek