
Cibule je oblíbená kuchyňská zelenina, která se používá téměr na celém světě. Kromě přípravy jídla se používá také v lékařství při různých zažívacích nebo zánětlivých onemocněních a dále pak při arterioskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Proč ale způsobuje pálení očí při krájení?
Cibule kuchyňská je jedna z nejstarších plodin používaných jako koření. Kvůli její pronikavé chuti se rozšířila do celého světa. Má se však za to, že je původem ze střední Asie. O cibuli se zmiňuje také celá řada nejstarších dochovaných dokumentů, jako například sumerské hliněné tabulky, Bible, staroegypské papyry, či indické a čínské knihy.[1]
Čerstvě nakrájená cibule způsobuje štiplavý pocit v očích a nekontrolovatelné slzení. Stojí za ním látka zvaná thiopropanal S-oxid, která ve formě aerosolu dráždí oční nerv. Thiopropanal S-oxid je tvořen kaskádou enzymatických procesů, kterými se rostlina chrání proti mechanickému poškození. Při kontaktu s okem začnou slzné žlázy uvolňovat slzy, aby se štiplavá látka co nejvíce zředila a vyplavila z oka ven.[2]
Podraždění oka se dá zmírnit nebo mu úplně zamezit pomocí jednoduchých triků. Krájením cibule ve vodě se štiplavý plyn vůbec neuvolní. Zmírnění vlivu je pak možné docílit krájením cibule velmi ostrým nožem, dobrým větráním, chlazením cibule v chladničce či krájením cibule směrem ke kořenu. Kořen totiž obsahuje větší množství sloučenin síry, které za vznikem thiopropanalu S-oxidu stojí.[2]