Proč se nám kazí zuby

Publikováno v kategorii Zdraví
Proč se nám kazí zuby

Zubními kazy trpí až 2,3 miliardy lidí, což je přibližně 32 % všech lidí na Zemi. Zubní kazy jsou především spojovány s chudými lidmi, kteří nemají přístup ke správné ústní hygieně. To se ale o Česku říci nedá, kde v průběhu svého života potká zubní kaz až 80 % lidí! Co tedy zubní kaz způsobuje? Proč se nám zuby kazí?


Zubní kaz způsobuje kyselina, která rozpouští tvrdou zubní tkáň. Tato kyselina je produkována bakteriemi při přeměně zbytků jídla, především cukrů, na zubním povrchu. Jednoduché cukry jsou primární potravou těchto bakterií, a proto se také po nich zuby kazí nejrychleji. Zubní kaz tedy ovlivňuje množství cukru v jídle, četnost takového jídla a doba, po kterou bakterie působí. Dnešní doba bohužel přispívá zubním kazům tím, že na příjem jednoduchých cukrů není pohlíženo příliš negativně, ba dokonce je příjem cukru podporován marketingovými kampaněmi, či je cukr uměle přidáván do velké části jídel, i tam, kde bychom ho přirozeně ani nečekali.

Zubní kaz je způsobován řadou faktorů, mezi které můžeme jmenovat

  • bakterie, zejména Streptococcus mutans
  • přijem jednoduchých cukrů
  • nedostatečná ústní hygiena
  • nedostatečná prevence
  • četnost a délka vystavení zubů nežádoucímu prostředí
  • nemoc, či porucha (nedostatečná tvorba slin, tenká zubní sklovina, atd.)

Zubním kazům je možné předcházet a to zejména jídelníčkem neobsahujícím jednoduché cukry, správným čištěním zubů, příjmem fluoridu (většinou obsaženém mimo jiné v zubní pastě), používáním dentální nitě a pravidelnými návštěvami zubního lékaře. Používání ústní vody je sporné. Pro svá pozitiva i negativa není ústní voda obecně doporučovaná, nicméně ale ani zakazovaná.

Přečtěte si také

Proč je cukr škodlivý

Publikováno v kategorii Zdraví
Proč je cukr škodlivý Říká se, že cukr je nejrozšířenější droga na světě. Najdeme ho ve sladkostech, přidáváme si ho do kávy či čaje, hraje důležitou roli při svátcích, jako jsou Vánoce, a dokonce ho konzumujeme v potravinách, kde bychom ho ani nečekali. Výrobci mnoha potravin ho uměle přidávají do svých produktů, aby lidem produkty více chutnaly, a obchodníci více prodávali. Po staletí byl ale cukr v Evropě považován za luxusní zboží, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší z bohatých. Jak to, že je nyní cukr tak levný a rozšířený? Jaké jsou skryté hrozby jeho nadměrné konzumace? Číst celý článek