
Chilli papřičky jsou v kuchyni nezaměnitelnou surovinou, známou díky své ostré chuti. Kuchyně mnoha států světa jsou známé díky svým pálivým jídlům. Jmenovat je možné například Mexiko, Čínu, Koreu, ale také Maďarsko, kde je mletá paprika dokonce národní surovinou. Někteří pěstitelé se dokonce předhání v kultivaci nejpálivější papričky na světě. Čím to ale je, že chilli papřičky pálí?
Chilli papřička nebo také česky a nesprávně kajenský pepř je plod křovitých paprik původem z Ameriky. Do celého světa ji roznesli první evropští průzkumníci Ameriky, kteří ji začali používat jako náhradu pepře. Proto se také pepř a paprika v angličtině řeknou stejně pepper.[1]
Za pálivou chutí chilli papriček stojí sloučenina zvaná kapsaicin. Jedná se o rostlinný alkaloid, který u savců vyvolává pocit pálení v tkáni, se kterou přijde do styku. Samotný pocit je pak vnímán pomocí receptorů bolesti zvaných nociceptory. Nociceptory obecně reagují na různé podněty dle svého typu, jako je teplota, změna pH, tlak a další, otevřením iontového kanálu pro vápník, což tělo obecně vnímá jako bolest. Kapsaicin vyvolává u nociceptorů velmi velkou citlivost, kterou vnímáme jako pálení.[2][3]