Proč po ananasu pálí jazyk

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč po ananasu pálí jazyk

Za pocitem pálení jazyka po snězení většího množství ananasu najednou stojí rostlinný enzym zvaný bromelin. Ten se v ananasu koncentruje u stonku, který tvoří prostřední tvrdou část plodu. Okolí stonku se ale běžně po odkrojení tvrdých částí jí. Pocit pálení je možné snížit, či úplně eliminovat, uvařením ananasu, či přijídáním k jinému jídlu. Koncentrovaná ananasová šťáva se používá jako změkčovač masa, protože bromelin rozkládá protein.

Přečtěte si také

Proč chilli pálí

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč chilli pálí Chilli papřičky jsou v kuchyni nezaměnitelnou surovinou, známou díky své ostré chuti. Kuchyně mnoha států světa jsou známé díky svým pálivým jídlům. Jmenovat je možné například Mexiko, Čínu, Koreu, ale také Maďarsko, kde je mletá paprika dokonce národní surovinou. Někteří pěstitelé se dokonce předhání v kultivaci nejpálivější papričky na světě. Čím to ale je, že chilli papřičky pálí? Číst celý článek

Proč jablko hnědne

Publikováno v kategorii Jídlo
Proč jablko hnědne Všichni víme, že jablko po rozkrojení nebo otlučení hnědne. Stejný jev je možné pozorovat u manga, avokáda, nebo například brambor. Jablko otlučením ztrácí na kvalitě a je pro obchodníky méně prodejné. Proč ale k hnědnutí vůbec dochází? Číst celý článek